terug naar overzicht

De populariteit van Agile groeit. Steeds meer bedrijven werken ermee. Maar wat houdt Agile precies in en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is Agile

Agile wordt voornamelijk gebruikt bij software ontwikkeling en implementies. Bij de Agile methode wordt software ontwikkeld in korte, overzichtelijke perioden. Het is hierbij van belang om voortdurend kleinere delen van het systeem te ontwerpen, te testen en te implementeren. Wanneer een deel goed werkt, kan een bedrijf verder met het volgende deel. Het voordeel van Agile is dat projectleden gedurende het hele proces nauw betrokken zijn bij het project. Dit maakt het mogelijk om al vroeg in het proces eventuele vervelende verrassingen te minimaliseren. Daarbij zijn de projecten door het stap voor stap aan te pakken overzichtelijk en beheersbaar.

Scoping

De eerste stap bij het implementeren is scoping. Samen met u analyseren we de standaard processen en brengen we de dagelijkse manier van werken in kaart, zodat het systeem hier uiteindelijk op kan aansluiten. Tijdens de gesprekken maken we samen met uw organisatie ‘User Stories’. Elke story beschrijft een mogelijkheid van het nieuwe systeem voor uw organisatie. Dit omvat dus de functies die Microsoft Dynamics 365 op dit moment al heeft en/of de nieuwe functies en wijzigingen die u nodig heeft. Vervolgens combineren wij dit in een document, waarin wordt beschreven hoe uw dag eruit zal zien wanneer u werkt met Dynamics 365 Business Central. Ook wordt er een Project Initiation Document (‘PID’) gemaakt. Dit document bevat details van het project, zoals de omvang van werk, het budget, de projecttijdlijn en de details van de verantwoordelijkheden van beide partijen.

De scoping poort

  1. Samen met u wordt bepaald of er nog meer scoping nodig is.
  2. U krijgt een herziene schatting en een actieplan die u kunt bekijken en ondertekenen.
  3. U krijgt uw manier van werken-document om te ondertekenen.
  4. U krijgt het projectinitiatiedocument om te ondertekenen.
"Het is van belang om voortdurend kleinere delen van het systeem te ontwerpen, te testen en te implementeren."
Mark Landman, Directeur Pixelzebra Solutions

Agile aflevering

In deze fase ontwikkelen, testen en ondertekenen we delen van het project. We noemen dit ook wel incrementele ‘sprints’.

Wat is precies een sprint?

Sprints zijn toenamen van softwarelevering. Deze sprints kunnen verschillende lengtes hebben. Dit is afhankelijk van de grootte van het project, van het team en van de klantbeschikbaarheid (de gemiddelde snelheid van een sprint is over het algemeen ongeveer 2 weken). We leveren alleen werkende software en we eindigen altijd met een sprint review. Gedurende de ontwikkeling worden demo’s getoond. Daarbij krijgt u ook periodiek een proces doorloop om te controleren of we op de goede weg zijn.

Nadat alle sprints: zijn voltooid, uw beoordeling hebben gekregen, toevoegingen bevatten en alle testen hebben doorstaan, komen we aan bij de zogeheten ‘bouwpoort’. Door middel van een end-to-end systeemdoorloop, beslissen we samen met u of er nog andere systeemwijzigingen nodig zijn. Als u tevreden bent met de end-to-end-systeemdoorloop, vragen we uw goedkeuring voor de systeemopbouw. De volgende stap is het testen van de gebruikersadoptie en het voorbereiden van de livegang.

Gebruikersacceptatie

In deze laatste fase doen we een test om er zeker van te zijn dat u 100% tevreden bent met het systeem. Dit stelt ons allemaal, inclusief het management- en de projectteams, in staat om de gereedheid te beoordelen. De test wordt aangestuurd door de belangrijkste gebruikers. Dit doen wij omdat in dit stadium die gebruikers moeten aantonen dat ze hiermee kunnen werken. Oftewel: als in dit stadium niet met het systeem gewerkt kan worden zoals men dagelijks zou werken, dan is het nog niet klaar voor livegang. Al uw livegegevens worden geïmporteerd, zodat u dit zelf kunt beoordelen. Na deze test herzien we de schatting van de livegang. Als er verdere ontwikkelingen nodig zijn, kijken we hoe lang dat zal duren. Indien u helemaal tevreden bent met het systeem, bepalen we de datum om live te gaan.

Met behulp van Agile zorgen we er dus voor dat projecten overzichtelijk en beheersbaar blijven. Denkt u dat deze aanpak wat voor uw organisatie is en wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!