terug naar overzicht

Bent u al bekend met een SaaS-oplossing? Vandaag de dag kiezen steeds meer bedrijven voor Software as a Service, oftewel een software als dienst. De software wordt niet langer op uw server geïnstalleerd, maar draait via de cloud op elk device met internet. SaaS kent verschillende voor- en nadelen. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over een SaaS-oplossing.

Microsoft

Wat is SaaS?

Zoals eerder genoemd wordt een SaaS-oplossing niet langer geïnstalleerd op uw eigen server, zoals bij een on premise pakket wel het geval is. U wordt dus niet langer eigenaar van het systeem. U huurt op afstand bij een leverancier, zoals Microsoft, een licentie om gebruik te mogen maken van de gewenste (ERP) software. Deze software is vervolgens te gebruiken op elke computer, mobiele telefoon of tablet met internet verbinding.

De voordelen van SaaS

Natuurlijk kent het gebruik van een SaaS-oplossing verschillende voordelen:

  • Automatische updates en bug fixes
  • Een van de belangrijkste voordelen is misschien wel dat u niet langer zelf verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van updates. Omdat uw software op de server van de leverancier staat, wordt er automatisch eens per half jaar automatisch een update uitgevoerd. Hier merkt u vrijwel niks van. Uw software is altijd up-to-date en er zijn niet langer zorgen om een verouderd softwarepakket.

  • Raad te plegen vanaf elk device met internetverbinding
  • Doordat u SaaS gebruikt vanuit de cloud, kunnen u en al uw medewerkers het systeem raadplegen vanaf elk device met internetverbinding. Ook onderweg of thuis kunt u met SaaS gemakkelijk gebruik maken van het systeem.

  • Voordeliger in aanschaf
  • Als u ervoor kiest om een on premise software aan te schaffen, betaalt u vaak een eenmalige hoge aanschafprijs. Als u kiest voor SaaS-oplossing zoals Business Central, betaalt u maandelijks een prijs voor alleen datgene wat u echt gebruikt. Daarnaast is er een inbegrepen helpdesk beschikbaar bij de leverancier, waardoor u niet langer een eigen IT afdeling nodig hebt om problemen met de software op te lossen. Ook hoeft u zich niet langer zorgen te maken over een eigen beveiligingssysteem. Alle informatie over de total cost of ownership vindt u in het onderstaande filmpje.

De nadelen van SaaS

Zoals gezegd wordt SaaS gebruikt vanuit de cloud. Een voorwaarde is dat u een internetverbinding heeft om het systeem te kunnen gebruiken. Als er een storing is met uw internetverbinding, kunt u uw SaaS-oplossing niet raadplegen. Hoewel er huidige gebruikers weinig hinder ervaren, kan het vervelend zijn als u momenteel geen stabiele internetverbinding heeft. Natuurlijk kunt u bij een storing van uw vaste internetprovider wel altijd gebruik maken van SaaS op uw smartphone met een mobiele verbinding.

Een SaaS-oplossing voor uw bedrijf

Heeft u interesse in Business Central voor uw bedrijf of heeft u vragen? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.

Neem contact op