Logo Pixelzebra Business Central
20 december, 2019

5 voordelen die u moet weten over een ERP-systeem

terug naar overzicht

Maakt uw bedrijf momenteel nog geen gebruik van een ERP-software, maar bent u hierin wellicht geïnteresseerd? Het is begrijpelijk dat het een overweldigende beslissing kan zijn. Het overgaan op een ERP-software is een grote stap, maar is zeker de moeite waard. Dit zijn de vijf voordelen van het gebruik van een ERP-systeem.

Wist u dat een ERP-systeem de oplossing is, om meerdere applicaties die uw bedrijf gebruikt, effectief met elkaar te koppelen? De software zorgt voor een nauwkeurige werking, die een totaaloverzicht van 360 graden geeft van de ingewikkelde details van uw bedrijf. De software beheert alle details van uw onderneming, zoals het afstemmen van financieel beheer, supply chain management, human resources en de kernfunctie van productiebedrijven. Een ERP-systeem gebruikt u om transparantie in bedrijfsprocessen te brengen door alle aspecten van productie, materialen en financiën onder controle te houden.

Met een ERP-systeem verbetert uw bedrijf zowel gebruikers efficiëntie als productiviteit, wat uiteindelijk de klantenservice verbetert. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste ERP-voordelen die u moet weten, voordat u een robuust ERP-systeem implementeert.

1. Volledige zichtbaarheid

Een ERP-systeem biedt volledige toegang tot elk essentieel proces in uw onderneming door de gegevens gemakkelijk beschikbaar te maken voor het management. Uw bedrijf kan bijvoorbeeld de niveaus van dag tot dag controleren, inclusief toekomstige zendingen die nog niet zijn ontvangen en de inventaris die momenteel nog onderweg is. Met een ERP-systeem is uw onderneming op de hoogte van het voorraadniveau en beheert u het werkkapitaal op een specifieker niveau.

Bovendien leidt deze beschikbaarheid van informatie van uw bedrijf tot een betere samenwerking en een vlottere afronding van de werkzaamheden. De volledige zichtbaarheid helpt bij het eenvoudig volgen van verschillende bedrijfsprocessen met maximale efficiëntie. U geniet ook van meer samenhangende workflows. Zo bent u als onderneming in staat om met vertrouwen snelle beslissingen te nemen.

2. Modulaire opbouw

Een van de belangrijkste voordelen van het ERP-systeem is de modulaire opbouw. Tegenwoordig worden door de meeste ERP-leveranciers meerdere applicaties aangeboden, die samen, volgens uw behoefte van uw bedrijf, worden geïmplementeerd. Op enkele uitzonderingen na heeft elke toepassing de mogelijkheid om alleen te staan of te integreren met grotere applicaties. Op deze manier krijgt uw bedrijf de mogelijkheid om componenten te kiezen binnen de software die voor u het beste werken.

Een ander aspect van de software betreft de manier waarop de software wordt geïmplementeerd in uw bedrijf. Een ERP-software is beschikbaar via de cloud of on-premise. Als u kiest voor on-premise is het van belang om de fysieke software aan te schaffen en op alle computers en servers van uw bedrijf te installeren. Een nadeel hiervan is wel dat u vaker uw systeem moet updaten. Als u kiest voor een ERP-systeem in de cloud, werkt de complete softwarebundel overal met slechts een werkende internetverbinding en worden updates automatisch uitgevoerd.

3. Verbeterde klantenservice

Over het algemeen worden ERP-systemen geleverd met allerlei CRM-toepassingen samen met financiële, verkoop en andere front-office functies. De CRM-functie van het ERP-systeem is de primaire manier hoe uw onderneming concurrerend blijft in de markt en u terugkerende klanten verkrijgt. Medewerkers van de klantenservice en verkoopafdelingen kunnen bijvoorbeeld op een betere manier met de klanten communiceren en zo sterke relaties met hen opbouwen. Ze krijgen toegang tot meer accurate informatie over de klant en bijbehorende geschiedenis die wordt verstrekt door het ERP-systeem.

4. Verbeterde planning en rapportage

Naast de volledige zichtbaarheid biedt een ERP-systeem ook een algemeen beter inzicht. Door een ERP-systeem in alle afdelingen te implementeren, kan uw ondernemingen voor elk proces een los rapportagesysteem hebben. Een ERP-systeem kan op elk willekeurig moment snel rapporten en analyses genereren. Deze software stelt uw organisaties in staat om functies over de afdelingen te vergelijken en te analyseren, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over vele verschillende spreadsheets en data.

Bovendien bieden veel ERP-leveranciers bedrijfsintelligente services samen met hun software. De functies stelt uw bedrijf in staat om een dieper niveau van analytisch inzicht in de activiteiten te verkrijgen. Uw onderneming krijgt ondersteuning bij bedrijfsplanning, omdat deze inzichten zowel probleemgebieden als operationele sterke punten identificeren die verbetering nodig hebben. Deze gedetailleerde overzichten van uw gegevens van uw bedrijf helpt medewerkers bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen op basis van statistieken en trends.

5. Verbeterde samenwerkingen en workflows

Goede relaties zijn een essentieel onderdeel van uw bedrijf. Goedlopende samenwerkingen vergen over het algemeen meer tijd en hard werk. Een ERP-systeem heeft het samenwerkingsproces echter gestroomlijnd door uw werknemers op elk gewenst moment toegang tot alle gegevens te bieden. ERP-platforms bieden een interdepartementale database, waar de gegevens van elke afdeling naar één gecentraliseerde locatie worden geleid.

Dit geeft u als bedrijf de mogelijkheid om realtime project updates in te zien en het zorgt voor een betere interactie binnen de hele organisatie. Met het ERP-systeem heeft elke medewerker toegang tot de gegevens van het hele bedrijf, waardoor ze een duidelijk beeld krijgen. Medewerkers maken gebruik van de tools die helpen bij het nemen van proactieve beslissingen. Uiteindelijk resulteert dit in een verhoogde efficiëntie en lagere operationele kosten, die gepaard gaan met handmatige data tracering en hogere betrokkenheid van medewerkers.

Een ERP-systeem voor uw bedrijf

Bovenstaande voordelen zijn slechts een greep uit de vele voordelen van een ERP-systeem. Heeft u interesse in een ERP-systeem voor uw bedrijf of heeft u vragen? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.

Neem contact op

Pixelzebra Solutions Directie Huib den Hertog
Geschreven door Huib den Hertog
Directeur

“Ik streef naar echte samenwerking met klanten. Hierbij wil ik geen pakketje software en technologie leveren, maar waardevol advies geven, juist voor kleinere en middelgrote bedrijven. Ik wil ontdekken wat een bedrijf nodig heeft, zodat medewerkers hun werk beter kunnen doen en echt succesvol kunnen zijn."