Logo Pixelzebra Business Central
07 januari, 2020

5 tips voor een succesvolle ERP implementatie

terug naar overzicht

Enige tijd geleden hebben we u uitgelegd wat de voordelen zijn van een ERP-systeem voor uw bedrijf. Misschien heeft u al besloten of u een ERP-pakket wil aanschaffen, of misschien bent u nog opzoek naar meer informatie. Natuurlijk komt er bij een implementatie van een ERP-systeem in uw bedrijf veel meer bij kijken dan slechts de beslissing maken. Het is van belang dat uw implementatie zo soepel mogelijk verloopt, zodat u snel gebruikt maakt van de vele voordelen van het pakket. Dit zijn de 5 tips voor het naadloos implementeren van een ERP-pakket binnen uw bedrijf.

1. Creëer draagvlak bij uw werknemers

Het overgaan op een ERP-systeem is een grote beslissing voor uw organisatie. Niet alleen voor uw bedrijfsprocessen, maar ook voor uw werknemers. Over het algemeen houden mensen niet van verandering. Om die reden is het belangrijk dat u draagvlak creëert bij uw werknemers. Ga na bij uw werknemers wat voor hun de ideale manier van werken is en wees transparant over het proces en de einddoelen.

2. Focus op de meerwaarde

De beslissing om te gaan werken met een ERP-pakket maakt u niet zomaar. Het is natuurlijk de bedoeling dat het pakket problemen gaat oplossen of goedlopende processen nog meer verbeterd. Breng de meerwaarde voor uw bedrijf in kaart en handel naar deze doelen.

3. Bepaal uw succesfactoren

Zoals eerder gezegd is het natuurlijk van belang dat u met een ERP pakket bepaalde doelen behaald. Deze doelen zijn voor elk bedrijf verschillend. Over het algemeen zijn opbrengsten terug te vinden in uw omzet en review scores, maar denk ook eens aan tijdwinst en gemak. Bent u benieuwd voor welke verbeteringen uw ERP-systeem zorgt? Zorg dat u resultaten vergelijkt voor en na de implementatie, en uw succesfactoren komen zo naar boven.

Heeft u bepaalde verwachtingen van het ERP systeem? Of wilt u hele specifieke doelen behalen? Zorg dat u uw verwachtingen duidelijk op een rijtje heeft en communiceer deze tijdens het gehele proces met uw leverancier. Zo kan uw leverancier rekening houden met uw wensen en streeft u samen naar het einddoel. Zorg wel voor realistische einddoelen en houdt in uw achterhoofd dat een implementatie vaak langer duurt dan van te voren verwacht.

4. Investeer in goede begeleiding en training

Hoewel een ERP systeem ervoor moet zorgen dat bedrijfsprocessen verbeterd worden en makkelijker zijn uit te voeren, vergt de implementatie van het systeem veel tijd. Medewerkers moeten bekend worden en leren werken met het systeem tijdens de dagelijkse bezigheden. Zorg dat u voldoende (tijd) investeert voor goede begeleiding en training. U heeft meer aan een aantal dagen extra uitleg van de leverancier dan aan uren of zelfs dagen zelf prutsen met alle frustratie van dien. Daarnaast heeft een leverancier vaak jarenlange ervaring met het implementeren van ERP pakketten, waardoor u er op kan vertrouwen dat de leverancier het proces zo goed mogelijk laat verlopen. Na de training is het verstandig om een medewerker binnen uw bedrijf aan te wijzen die rol van interne helpdesk op zich neemt.

Bent u al bekend met de Live in 5 aanpak van Pixelzebra Solutions? Met de aanpak is het mogelijk dat u binnen kort tijdsbestek gebruik maakt van Business Central. In slechts vijf stappen realiseren we de livegang van uw systeem. Daarna blijft u natuurlijk ondersteuning houden.

5. Blijf verbeteren

Hoewel u natuurlijk naar het moment van livegang toewerkt, moet u weten dat het geen eindpunt is. Pas tijdens de dagelijkse bedrijfsprocessen leren medewerkers het ERP systeem echt kennen. Zorg voor een blijvende motivatie en wees op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het pakket. Zo haalt u er des te meer voordelen uit.

Een ERP-systeem voor uw bedrijf

Heeft u interesse in een ERP-systeem voor uw bedrijf of heeft u vragen? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.

Neem contact op

Pixelzebra Solutions Directie Mark Landman
Geschreven door Mark Landman
Directeur

“Vanuit mijn ervaring ben ik ervan overtuigd dat het werkt om ERP-projecten echt anders te benaderen. Niet vanuit de technologie, maar vanuit de onderneming: welke vraag, welk probleem kunnen we oplossen? En vervolgens te kijken hoe we een slim proces en standaardsoftware zo goed mogelijk op elkaar kunnen laten aansluiten."